Jij en Vidi

Jij en Vidi

Deelnemen

Je mag deelnemer worden van Vidi als je een bijstandsuitkering hebt en in de gemeente Sittard, Geleen, Beek of Stein woont.

Tijdens de proefperiode ga je onderzoeken of jouw plan voor een eigen bedrijf levensvatbaar is. Het is niet vrijblijvend: je maakt in 15 tot 20 uur per week een ondernemingsplan met behulp van wekelijkse opdrachten.

 

Hoe werkt Vidi?

Bouwen met begeleiding

Je gaat zelf en samen met de andere deelnemers bouwen aan jouw ondernemingsplan via werkopdrachten en workshops. Ook word je wekelijks begeleid door een ervaren ondernemerscoach. Jouw groei als ondernemer houd je samen met de projectleider bij via een meetinstrument.

Verkoop via Vidi

Na een tijdje ontwikkel jij jouw product of dienst. Vidi verkoopt dit vervolgens namens jou aan jouw klanten of opdrachtgevers. Een gedeelte van de omzet gaat naar jouw ondernemersbudget zodat je dat kan investeren in jouw bedrijf. Van het andere gedeelte betaalt Vidi noodzakelijke kosten zoals de huur, verzekeringen, jouw startkapitaal, jouw marketing en boekhoudprogramma, de projectleiding, de workshops en de ondernemerscoaching.

Wanneer kun je deelnemen?

Je bent welkom bij Vidi als je een bijstandsuitkering hebt, je inwoner bent van de gemeente Sittard, Geleen, Beek of Stein en:

Als je na de proefperiode van 8 tot 12 weken jouw idee voldoende hebt uitgewerkt en het bestuur jouw plan goedkeurt, mag je officieel lid worden van Vidi.

In het filmpje over Vidi leggen Marie-José (projectleider) en Mahmoud (bestuurslid) het uit:

Hoe word je lid?

Eerst mag je uitzoeken of een sociale coöperatie iets voor je is. Pas daarna word je officiëel lid. Aanmelden gaat als volgt:

Stap

1

Kennismaking

Je vertelt aan jouw contactpersoon van Vidar over jouw idee, droom of plan voor een eigen bedrijf. Die maakt samen met jou een afspraak met de projectleider voor een kennismakingsgesprek. Je kan hiervoor ook contact opnemen met Nathalie Geelen (tel 06-46037501) of Nick Kocken (tel 06-34174034). Zij zijn jobcoaches van Vidar.

Na dat gesprek mag jij zeggen of je mee wil doen met Vidi. Als de projectleider jouw plan goed vindt, mag je starten met de proefperiode.

Stap

2

Proefperiode

Als je toestemming hebt van de gemeente start jouw proefperiode. In 8 tot 12 weken ga je jouw idee in de basis uitwerken tot een ondernemingsplan. Dat doe je alleen én samen met de anderen met behulp van opdrachten uit je werkklapper en workshops.

Ook krijg je wekelijks persoonlijke begeleiding van de ondernemerscoach. Voor het meten van jouw groei gebruiken we onder andere een meetinstrument.

Aan het eind van de proefperiode laat je jouw basis ondernemingsplan zien aan het bestuur. Dan word je officieel lid van Vidi en krijg je een klein startkapitaal. 

Stap

3

Lidmaatschap

In het eerste jaar van het lidmaatschap werk je jouw ondernemingsplan verder uit met behulp van de begeleiding, de workshops en het meetinstrument. 

Je gaat een product maken of dienst ontwikkelen en daar klanten of opdrachtgevers voor vinden. Heb je aan het eind van het eerste jaar zicht op minimaal €100,- per maand winst? Dan mag je door naar het tweede jaar. 

Aan het eind van het tweede jaar, of eerder als dat mogelijk is, hopen we dat er voldoende verdiensten zijn om de uitkering te kunnen beëindigen.

Wat gebeurt er als je lid bent?

Contributie

De helft van jouw winst betaal je in de vorm van contributie aan Vidi. Daar wordt de marketing, boekhouding, begeleiding, verzekeringen en huur van betaald. De andere helft investeer jij weer in jouw ondernemersbudget om er materialen en trainingen van te betalen.

Door deze regeling hoef je jouw uitkering niet in te leveren en geen belasting te betalen. Ook heb je zo geen zakelijke kosten.

Afspraken

Dit zijn vanaf het begin belangrijke afspraken om je aan te houden:

Boekhouding

Er zijn 2 boekhoudingen:

  1. Die van Vidi waarin we alle inkomsten en uitgaven van Vidi en van alle deelnemers bijhouden;
  2. Jouw persoonlijke boekhouding in jouw ondernemersbudget van Vidi waarin we een overzicht bijhouden van de omzet door de verkoop van jouw product en/of dienst, en jouw bedrijfskosten. Als je winst hebt gemaakt (meer inkomsten dan uitgaven) dan kun je daarmee nieuwe investeringen of zakelijke uitgaven doen of bijvoorbeeld een extra cursus betalen. Deze boekhouding is voor jou gratis en doen we altijd samen.

Meld je aan voor een kennismakingsgesprek

Wil je tijdens een kennismakingsgesprek aan ons vertellen wat jouw idee of droom voor een eigen bedrijf is? En van ons horen hoe dat gaat in een sociale coöperatie? Vul dan dit formulier in en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met jou op.

Meld je aan als klant/opdrachtgever

Wil je een product of dienst kopen bij een van onze deelnemers? Of meer weten over wat Vidi en jij voor elkaar kunnen betekenen? Vul dan dit formulier in en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met jou op.