Wie zijn wij?

Doel van Vidi

Wij willen jou graag ondersteunen om met behoud van je bijstandsuitkering een eigen bedrijf te beginnen. Om jou zo een kans te geven jezelf te ontwikkelen en in je kracht te gaan staan. Waardoor jij jouw persoonlijke en maatschappelijke waarde kan vergroten. We geven jou daar alle tijd en ruimte voor. En als het je lukt om voldoende inkomen te verwerven kun je (gedeeltelijk) jouw uitkering achter je laten.

De coöperatie geeft je daarvoor persoonlijke begeleiding, trainingen en een klein startkapitaal. Ook de (financiële) administratie, marketing, juridische regelgeving en huur van de locatie wordt door ons verzorgd.

Missie van Vidi

Sociale coöperatie Vidi heeft als missie om mensen met een bijstandsuitkering de kans te geven hun droom of idee over een eigen bedrijf te ondersteunen. Zodat ze daarvoor hun talenten kunnen ontwikkelen en zelfvertrouwen en kracht krijgen. Om zo duurzaam mee te doen in de maatschappij. Het bestuur en de projectleider zetten zich daar graag voor in!

Ontstaan van Vidi

2019:

De gemeenteraad van Sittard-Geleen neemt unaniem een motie van de PVV aan om te onderzoeken of een sociale coöperatie mogelijk is.

2020:

Na een positieve uitslag van een haalbaarheidsonderzoek ondersteunt de gemeente de opstartfase met een financiële bijdrage.

2021:

De gemeente huurt een projectleider in om de concrete start verder te begeleiden.

2022:

Begin 2022 is het bestuur van de sociale coöperatie geïnstalleerd. Met de officiële opening van Vidi in juni is de coöperatie nu zelfstandig en staat los van de gemeente. De eerste groep deelnemers start met hun proefperiode.

2023

Sinds juli 2022 zijn 15 mensen gestart bij Vidi met hun proefperiode. Een aantal van hen is weer uitgestroomd. Op dit moment zijn 5 mensen lid van Vidi en zijn er 2 bezig met hun proefperiode.

 

Wethouder Judith Bühler (CDA, Participatiewet) is zeer te spreken over dit initiatief:

Deelnemers krijgen niet alleen meer zelfvertrouwen, maar kunnen ook hun sociale contacten en werkervaring uitbreiden. Mensen kunnen zo op een veilige manier hun talenten ontwikkelen en doen weer mee in de maatschappij. Zoiets kan ik alleen maar toejuichen.”

Vidi is gevestigd in Geleen in het Sjoenk-gebouw, een creatieve broedplaats van Stadslabs Sittard-Geleen waar ondernemers, studenten en bedrijven samenwerken aan een circulaire, sociale economie. Dit past mooi bij diverse doelen van de coöperatie, zoals leren van elkaar, elkaar helpen en sociale contacten opbouwen.

Even voorstellen: het bestuur

Doen waar je goed in bent, daar word je blij van. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt laten ontdekken hoe ze hun talent kunnen inzetten binnen een beschutte omgeving, dat is waar Vidi voor staat. Ik geloof dat iedereen van waarde kan zijn in de maatschappij. Hoe meer mensen méé doen, hoe leuker en bruisender onze stad wordt. Ik gun het iedereen hun eigen waarde te ontdekken en zo meer persoonlijk geluk te ervaren.  Dat is waar ik graag aan bijdraag en waarom ik toegetreden ben tot het bestuur van Vidi. 

Elise Lansu

Voorzitter

Als penningmeester ben ik actief bij Vidi. Voordat ik mijn eigen bedrijfje startte, heb ik 36 jaar bij Nationale-Nederlanden gewerkt op de afdeling collectief pensioen en opleidingen gegeven aan nieuwe medewerkers. Ook heb ik met het interne opleidingsinstituut van Nationale-Nederlanden het werkplek-leren traject opgezet. Met mijn eigen onderneming verkoop ik niets, maar geef ik uitleg en advies over onder andere  pensioen, financiële toekomstplanning (bijvoorbeeld eerder stoppen met werken) en verzorg ik voor een aantal mensen hun belastingaangifte.

Ik heb mij aangemeld als bestuurslid omdat het mij een leuke uitdaging lijkt om mensen te kunnen helpen met het opzetten van een eigen bedrijf, waarbij mijn financiële expertise goed van pas kan komen.

Jos Clermons

Penningmeester

Ik ben ondernemer, projectadviseur en communicatiespecialist en heb een passie voor maatschappelijk werk. Als bestuurslid bij de sociale coöperatie wil ik ondernemers uit Sittard-Geleen helpen hun dromen te realiseren en daarmee ook meehelpen aan het verbeteren van de economie in de regio. Wij streven voor een veerkrachtige samenleving waar iedereen een kans verdient om mee te doen.

Mahmoud Alothman

Algemeen bestuurslid

Ik wil graag mijn kennis en netwerk ter beschikking stellen aan talenten om hen te helpen stappen te zetten en daarmee ondernemerschap in Sittard-Geleen te bevorderen. Mee helpen om dromen te realiseren en elke droom begint met een eerste stap in de juiste richting; Vidi kan daarbij helpen is mijn overtuiging.

Pascal Vandermeulen

Algemeen bestuurslid

Ik ben vanaf 1987 zelfstandig ondernemer bij MH Roadstyling. Vanuit mijn achtergrond als arbeids- en organisatiepsycholoog weet ik dat het hebben van betaald werk heel belangrijk is om je lid te voelen van de maatschappij. Daarom zet ik mij actief in om voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt betere kansen te creëren. Om die reden ben ik al meer dan 10 jaar lid van het bestuur van KOM’MIT. Ook ben ik als bestuurslid werkgeversvertegenwoordiger bij het Regionaal Werkbedrijf. Daarom ben ik graag lid geworden van het bestuur van Vidi.

Jos Mostard

Secretaris

Projectleiding

Marie-José Meijs, projectleider en ondernemerscoach van Vidi. Ik ben ruim 20 jaar ondernemer met mijn bedrijf Sulis Training en Coaching. Ik geef trainingen en workshops op het gebied van communicatie, samenwerking, persoonlijke ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid. Daarnaast ben ik ondernemerscoach, loopbaancoach en stress- en burnout coach.

Ik deel graag mijn ervaringen van de afgelopen 20 jaar in het vallen en weer opstaan, het stellen van haalbare doelen en het belang van goed voor jezelf zorgen, ook als ondernemer. 

Mijn website is www.sulis-tc.nl en je vindt me op LinkedIn:  https://www.linkedin.com/in/sulistrainingencoaching/

In deze korte video leg ik uit wat Vidi voor jou kan betekenen:

Samenwerkingspartners